Politieagenten van de zone Geel-Laakdal-Meerhout controleerden zaterdagnacht zeven cafés. 186 personen werden gecontroleerd.

De controle kaderde in een actieplan om het nachtleven en de fenomenen drugs en overlast in goede banen te leiden en kordaat aan te pakken. Bij de actie werd ook een drughond ingezet. Er werden twee processen-verbaal opgesteld voor drugbezit. Bovendien werd er ook streng toegekeken of het sluitingsuur werd gerespecteerd. Niet alleen de uitbater die het sluitingsuur aan zijn laars lapte, maar ook elke bezoeker die na het sluitingsuur nog in het café aanwezig was, kreeg een proces-verbaal in het kader van het gemeentelijk administratief sanctierecht (Gas-pv). In het totaal ging het om 62 Gas-pv’s.
 
Grondgebied hele zone
De cafés waren verspreid over de drie gemeenten van de politiezone. Ze werden geselecteerd op basis van vroegere Gas-pv’s sluitingsuur, nachtlawaai en overlast; de resultaten van voorbije acties en een interne bevraging.
 
Gas-pv sluitingsuur
Niet alleen de uitbater van een café die het sluitingsuur niet naleeft, maar ook elke cafébezoeker die na sluitingstijd nog op café zit, riskeert een gemeentelijke administratieve boete van maximum 250 euro. Het sluitingsuur ligt vast op 3 uur. Uitbaters kunnen aan de burgemeester toestemming vragen om hun zaak tot 4 uur open te mogen houden. Als de burgemeester hiermee instemt staat dit in een convenant dat de uitbater moet uithangen in zijn horecazaak. Zo weet je als bezoeker hoe laat het café juist moet sluiten.